Бойците от групата Вагнер не се натъкнаха на никакъв сериозен отпор по

...
Бойците от групата Вагнер не се натъкнаха на никакъв сериозен отпор по
Коментари Харесай

Клати ли се тронът на Путин след смъртта на Пригожин?

Бойците от групата " Вагнер "  не се натъкнаха на никакъв сериозен отпор по време на похода си към Москва преди два месеца. Техният в това време умрял шеф Евгений Пригожин прекрати протеста и битката за властта в Кремъл не се състоя. Но няма по какъв начин да се не помни: тогава президентът Владимир Путин се появи слаб, първо говореше за " договаряния ", по-късно за " изменничество " - всичко това единствено в границите на няколко часа.

След края на метежа започнаха диспути за стабилността на Русия. Директорът на Центъра за стратегически връзки на НАТО в Рига Янис Сартс счита, че маршът към Москва е раздрусал властта в Кремъл. На същото мнение е Мартинс Варгулис, заместник-ръководител на литовския Институт за външна политика. " Властта на Путин бе застрашeна от сили вътре в самата Русия ", сподели той.

Междувременно инфлацията в Русия пораства, рублата се срутва по отношение на долара и еврото. Приближеният до държавното управление московски вестник " Известия " написа, че в районите се вият опашки по бензиностанциите - и то в страната, която е третият по величина производител на петрол в света. И руската война против Украйна буксува - през последните седмици украинците са тези, които означават триумфи на фронта.

За момента въобще не може да се счита, че тронът на Путин се клати, споделя пред " Дойче Веле " Щефан Майстер от Германското сдружение за външна политика. Благодарение на репресиите и пропагандата режимът на Путин съумя да си обезпечи поддръжката на огромна част от обществото. Някои от западните наказания биват заобикаляни. Много компании, в това число западни, към момента са дейни в Русия. Щефан Майстер отбелязва, че в благосъстоянието на съветското население се следи прочут спад, само че за разпад на страната или за уязвимост на Путин не може да става и дума. И в случай че въобще някой ден към Путин бъде отправено предизвикателство, то това ще е от страна на апарата по сигурността, допуска познавачът на Русия. Засега обаче Путин е " крепко на седлото ". Той разполага с задоволително запаси, с цел да може да продължи войната си против Украйна още две-три години.



Бойци на ЧВК " Вагнер " са приветствани по улиците на Ростов на Дон

Тобиас Фела от Института за проучване на мира и политиката за сигурност също не счита, че в момента Русия е застрашена от огромна неустойчивост. До проблем за Кремъл би могло да се стигне, в случай че на държавното управление му се наложи да предприеме последваща готовност или в случай че икономическото състояние се утежни трагично.

Западните специалисти гадаят дали самият Кремъл не популяризира разказа, че Русия е застрашена от безпорядък. Този разказ цели намаляване на поддръжката на Запада за Украйна, защото Западът би могъл да преживее това, че Украйна би трябвало да отстъпи територии, само че не и кръжащи наоколо руски нуклеарни ракети.

Щефан Майстер не има вяра в този тип теории. Според него системата на Путин в доста по-голяма степен показва мощ - в това число със гибелта на Пригожин. Нито олигарсите, нито обществото, нито военните или хората, които заобикалят Путин и са подвластни от него, могат да слагат властта му под въпрос, счита той.

Но един ден това може да се промени, що се отнася до тайните служби и до апарата по сигурността. Малките провали в Украйна не заплашват властта на Путин. Това евентуално би могло да се промени едвам тогава, когато на Украйна ѝ се отдаде да вземем за пример да си възвърне Крим и всички окупирани от Русия територии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР